Vores rejse modbære-dygtighed

Hos Paradis arbejder vi hver dag mod at blive mere bæredygtige og miljøbevidste.

Rejsen er lang, men vi tror på, at hvert lille skridt vi tager gør en forskel – også selvom vi ikke har den perfekte løsning endnu i alle de forskellige typer emballage vi bruger. 

Følg med i vores rejsepostkort nedenfor (nyeste øverst).

Rejsepostkort #7Poser i genbrugt papir

I sommeren 2019 begyndte vi at bruge vores nye, flotte poser i genbrugt, ubleget papir. Vi ville blive så glade hvis du sorterer posen som papir, når du er færdig med at bruge den.

Rejsepostkort #6Skeer, bokse og sugerør

Hos Paradis er vi i evig søgen efter den bedste og mest bæredygtige emballage, men det er ikke altid at det er muligt, at finde emballage, der både lever op til vores krav om bæredygtighed og vores høje standarder for brugervenlighed.

I 2019 har vi skiftet vores traditionelle plastik-skeer ud med PLA skeer. Skeerne er komposterbare og det bedste alternativ (lige nu) til traditionelle plastik skeer. Men disse skeer kræver stadig optimale temperatur og fugtforhold for at kompostere og bør sorteres som rest-affald som går til forbrænding (med mindre man har en rigtig god kompostbeholder i haven).

Vi har testet og tester fortsat en række træskeer. Vi har endnu ikke fundet en træske, vi virkelig synes om. Der er mange der ikke bryder sig om hvordan træskeer føles i munden og nogle træskeer efterlader tilmed også en grim smag i munden. Vi arbejder videre med træ/bambus skeer og håber at vi i løbet af 2020 kan præsentere et færdigt produkt.

Sugerør er et produkt, der, med rette, har været en del kritik af, når de ender i naturen. Vi har testet mange papir-sugerør og de er endnu alle dumpet, da de bliver bløde og/eller har en kedelig følelse på læberne. Milkshakes skal nu engang drikkes med sugerør og skal kunne holde til både børn og voksnes brug. Så nytter det ikke noget med et sugerør, der bliver opløst eller knækker under brug. Men vi håber, at den store efterspørgsel på bæredygtige sugerør, vil skabe løsninger, der er både brugervenlige og bæredygtige på samme tid. Der går rygter om nogle rigtig spændende løsninger. Indtil videre, er vores sugerør lavet af plastik og skal sorteres som rest eller skylles og sorteres som plastik. Vi tester papir sugerør i udvalgte butikker. 

Vi får mange spørgsmål om vores is-bokse. Her er lidt svar:

  • De sorte indlæg er lavet af genbrugt plast (RPET) og kan skylles og sorteres som plast.
  • Pap-omslaget er Cradle-to-cradle certificeret, FSC certificeret og klimaneutral.
  • Selve boksen er lavet af EPS og består af 98% luft. Nogle kommuner har containere til EPS “flamingo” på genbrugspladsen, men ellers skal boksen sorteres som restaffald til forbrænding. Det er ikke muligt at sælge vores is to-go direkte fra isdisken uden at bruge en stærkt isolerende boks, da isen i isdisken ikke er dybfrossen, men blød og cremet og lige til at spise. Og her mener vi EPS er det eneste rigtige materiale at bruge lige nu, da forskellige “BIO” materialer ikke er certificeret komposterbare.

Rejsepostkort #5Bære-dygtige isbægere

I foråret 2019 er vi begyndt at indfase nye isbægere, efterhånden som vi løber tør for vores gamle bægere. Bægerne er lavet af bambus-papir og er certificerede komposterbare.

Bægerne kan i princippet genbruges efter grundig rengøring, men ikke i Danmark endnu. Derfor skal de i rest-affald eller kan ved de helt rette forhold hjemmekomposteres. 

Vi arbejder med at få den næste sending FSC certificeret, hvilket er nyt for bambus papir.

Rejsepostkort #4Milkshake-bægere i genbrugt plast

Fra foråret 2019 er vi begyndt at indfase nye milkshake-bægere og låg i vores butikker. Bægerne er lavet af genbrugt plastik (RPET).  Vi er dermed med til sikre at det plast, der bliver sorteret til genbrug, indgår i nye produkter.

Når du har drukket din shake, kan bægerne igen indgå i produktionen af ny emballage, hvis de skylles og sorteres til genbrug. 

Ved at genbruge plast reduceres forbruget af jordens ressourcer og desuden er energiforbruget ved brug af genbrugt plast lavere end ved at bruge ny plast. 

Vi ville allerhelst være fri for at bruge plast og er opmærksomme på alternativer, men lige nu mener vi at genbrugt plast er det bedste valg. 

Rejsepostkort #3Fair Trade

”Fairtrade er en international mærkningsordning, hvis primære formål er at forbedre arbejds- og levevilkårene for bønder og arbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Det sker skridt for skridt gennem handel. Desuden bliver der taget hensyn til miljøet og klimaet i produktionen. ” (Fairtrade)

Hos Paradis er alt kakao, kakaomasse, hvid chokolade og kaffe Fairtrade certificeret og på den måde sikrer vi at dem, der dyrker vores råvarer får en fair pris for deres varer og er med til at udvikle deres lokalområder.

Læs mere om Fairtrade her 

I Danmark arbejder vores is-sælgere under HK overenskomst.

Se en lille video med Jonas fra Fair Trade mærket Danmark herunder

Rejsepostkort #2Plante-baserede varianter

Det har i mange år stået højt på vores agenda, at udvikle lækre plantebaserede produkter for allergikere, veganere eller alle dem, der bare gerne vil spise mere plantebaseret, uden at gå på kompromis med den lækre smag og konsistens, som Paradis er kendt for. 

Fra første åbnings dag i 2000, har vi haft plantebaserede is-varianter i form af vores sorbeter, der alle er lavet udelukkende af vegetabilske ingredienser.* Vi bruger udelukkende frisk frugt og primært frugter i sæson, hvilket vil sige, at vores isdiske – om sommeren især – bugner af et bredt udvalg af spændende sorbeter med en legendarisk cremet konsistens og smag af frisk frugt. Se alle vores sorbeter her.

I 2018 introducerede vi plantebaserede is varianter lavet på økologisk havredrik. Vores havrevarianter har så cremet en konsistens, at det næsten ikke er til at forstå, at de ikke er lavet som traditionelle mælkebaserede is.

Den økologiske havredrik er lavet på 100% økologisk, svensk havre, som dyrkes i ren jord og vokser sig stærk i regn og sol. Havre er kendt for at indeholde masser af fibre og andre gode ting, som er gode for dig og dit helbred. Du kan læse mere om vores økologiske havredrik fra vores producent Oatly via dette link. Alle vores butikker har minimum én variant lavet på økologisk havredrik i isdisken dagligt. Se alle vores plantebaserede varianter her.

I 2019 har vi introduceret en Planteshake, der består af valgfri plantebaseret is shaket med økologisk havredrik. I udvalgte Paradis butikker kan man nu også få flere forskellige kaffevarianter lavet på økologisk havredrik. Derudover kan vores iskaffe laves plantebaseret i alle Paradis butikker.

Vi glæder os til at arbejde videre med vores sortiment af plantebaserede varianter i årene, der kommer. 

*Dog ikke is-varianter med makroner, der indeholder æg. 

Rejsepostkort #1Økologi

”Økologiske fødevarer er fremstillet efter principper, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd.” (Fødevarestyrelsen) Læs mere her.

70-80%* af de råvarer vi bruger til at lave vores is, er i dag økologiske.
Hvert år introducerer vi flere og flere nye råvarer, der også er økologisk certificerede.
I 2017 overgik vi til udelukkende at benytte økologisk mælk, fløde og rørsukker i vores is.
I 2018 var mælkeprodukter, kakao og kakaomasse i vores chokolade-is, hvid chokolade og havredrik fra vores plantebaserede is, samt kaffe og hyldeblomst alle økologiske.
I 2019 har vi planlagt fremadrettet kun at benytte økologisk hasselnøddepasta i vores hasselnødde-is og vi har introduceret økologiske Macarn sodavand, der fås i en lang række af vores butikker. 

*Tal fra 2018. Baseret på antal kg. økologiske råvarer brugt ud af det samlede antal kg. råvarer (for hele kæden).